De Warmtepomp
Print deze pagina

Samenvatting

De warmteleer speelt een belangrijke leer bij het proces van de warmtepomp, onafhankelijk van de toepassing van de warmtepomp. Er zijn 2 hoofdwetten van de warmteleer die belangrijk zijn voor dit proces.

De eerste is de hoofdwet van thermodynamica (= warmteleer). Deze leert ons dat er geen energie verloren gaat formule. VÚÚr en na een proces is er dus evenveel energie aanwezig. Bij het proces warmtepomp (vooral bij de peltier-batterij) zijn we er achter gekomen dat de warmtepomp een rendement behaalt van boven de 100%. Dat komt doordat de tweede wet van thermodynamica komt kijken.

De tweede wet van thermodynamica, ook wel entropie genoemd, heeft te maken met de chaos op moleculair niveau, van het systeem met omgeving. Met entropie is met er achter gekomen dat er wel degelijk energie verloren gaat aan de omgeving. Men is tot de conclusie gekomen dat geldt: formule.

Uiteindelijk is men via processen, zoals de stoommachine, achter het principe van de koelkast gekomen (door het proces van de stoommachine min of meer om te draaien). Het proces van de koelkast is later verder ontwikkeld tot de warmtepomp.

Het rendement van de warmtepomp noemen we de COP-waarde. Dit is vaak hoger dan 100%, omdat er via een omweg extra energie wordt toegevoegd. De uiteindelijke energieopbrengst is hierdoor hoger dan de energie die verbruikt is. Het is dus een kwestie van definiŽren om tot een rendement hoger dan 100% te komen.

De warmtepomp wordt al toegepast bij grote industriŽle processen, en zal in de toekomst ook makkelijker toegepast kunnen worden binnen huizen. De warmtepomp is duurzaam, en wordt steeds goedkoper, en daardoor aantrekkelijker om bij huizen in te bouwen.


Deze pagina is automatisch gegenereerd door APP_NAME.